Основната цел на ЕЛБУЛ Инфраструктура е да изградим отворена и достъпна зарядна мрежа за всички електрически автомобили. Да дадем на нашите клиенти свободата да се движат със своите електрически автомобили навсякъде в България и в Европа.

Убедени сме, че електрическите автомобили (включително електрическите товарни и транспортни автомобили) са бъдещето на автомобилната индустрия, защото те предлагат значително по-чисто и по-икономично придвижване.

Забележителен е фактът, че залагайки на силата на своята човешка изобретателност, ние хората трансформираме практически неизчерпаемата слънчева и вятърна енергия в енергия, която задвижва електромобили, кораби и самолети, като това в обратен ред променя нашето мислене и отношението към природата.

Ние от Елбул ще дадем своя принос в тази изтощителна борба между навика и прогреса, като за всички горди шофьoри на електрически и хибридни автомобили изградим леснодостъпна, умна и разширяваща се национална инфраструктура от зарядни станции.

За стимулиране на електромобилността в нашата страна са необходими и активни мерки от държавата и общините. В противен случй ще бъдем хванати в капана на ” яйцето & кокошката”, а именно- няма търсене на електромобили, защото няма къде да се зареждат- а пък няма зарядни станции, защото няма достатъчно автомобили. Ето тук, за да се избяга от този омагьосан кръг, трябва да се намесят държавните и общински органи и да създадат ефекта на снежната топка. Това според нас трябва да стане, както чрез финансово стимулиране на пионерите-собственици на електрически автомобили, така и чрез инвестиране в една достъпна и отворена за всеки зарядна мрежа. Задължително е да има и строги рестрикции срещу замърсителите на пътя- проверка за катaлизатори, спиране от движение на старите и бълващи отровни газове автобуси, камиони и автомобили, ограничение за движение в градовете на превозни средства, които нямат поне стандард Евро 2… Мерките са ясни, водещите страни в електромобилността- Холандия, Норвегия, Германия, Белгия и Франция- във всички тези страни без изключение политиката на солидни финансови стимули при покупката на електромобил и инвестиране в изграждането на зарядна мрежа е основната причината за техните постижения.

Мерките и законадателните инициативи, които са прилагат в България за стимулиране на електромобилността явно са плахи и неефикасни:  

  • Електрическите коли у нас към 01.03.2018 са едва 474 на брой или жалките 0,012 % от общия парк
  • Възрастта на автомобилния парк драматично се е влошила от 2010 г. до 2017 г. – вижте графиката. Всички възрастови категории намаляват своя дял, с изключение на категорията „над 20г.“, където дялът е нараснал от кошмарните 27,3% през 2010г. до трагичните 43,4% през 2017г.!
  • Ако не се вземат мерки, то ние очакваме през 2024 г. положението да стане наистина безнадежно- милиони стари автомобили, които ще ни тровят, ще тровят и нашите деца. Погледнете графиките…

 

                                                                                           

 ПЪТНА КАРТА ЗА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ НА ТРАНСПОРТА